Κορωνοϊός (COVID-19) και νευρολογικά συμπτώματα

Αρχική / Άρθρα & εξελίξεις / Κορωνοϊός (COVID-19) και νευρολογικά συμπτώματα

Νευρολογικές επιπλοκές και κορωνοϊός (Covid-19)

Καθώς μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για τον κορωνοϊό (Covid-19), γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιογενή λοίμωξη, η οποία μπορεί να προσβάλλει πολλά συστήματα του οργανισμού. Οι νευρολογικές επιπλοκές φαίνεται ότι παρατηρούνται σε ένα σημαντικό ποσοστό βαρέως πασχόντων και μπορούν να διαλάθουν αρχικά της προσοχής, καθώς στην όλη κλινική εικόνα δεσπόζουν τα αναπνευστικά συμπτώματα. Οι  επιπλοκές αυτές πιθανότατα σχετίζονται με την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ιό, η οποία οδηγεί σε μαζική απελευθέρωση φλεγμονωδών μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες. Ωστόσο, ορισμένες ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσης τοξικής δράσης του ιού στο νευρικό σύστημα, κάτι που αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης.

Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Π. Μούστρης
Κατηγορία: Άρθρα και εξελίξεις

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση των δεδομένων η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, η προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος από τον κορωνοϊό μπορεί να διακριθεί σε 3 στάδια:

Πρώτο στάδιο

Στο στάδιο αυτό ο κορωνοϊός προσκολλάται σε ειδικούς υποδοχείς (ονομάζονται ACE2) του επιθηλίου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι ασθενείς εμφανίζουν υποσμία ή ανοσμία και διαταραχή της γεύσης. Μπορεί να αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης και συνήθως είναι αναστρέψιμα.

 

Δεύτερο στάδιο

Στη φάση αυτή το ανοσολογικό σύστημα διεγείρεται έντονα, οδηγώντας σε φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στα αγγεία και υπερπηκτικότητα στο αίμα. Οι αλλαγές αυτές ευνοούν το σχηματισμό θρόμβων, οι οποίοι μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος και την εντόπιση του εγκεφαλικού εμφράκτου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν ημιπληγία, διαταραχές του λόγου, της ισορροπίας, της όρασης ή της αισθητικότητας.

 

Τρίτο στάδιο

Στο τρίτο στάδιο, η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος καθίσταται υπέρμετρη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της ονομαζόμενης “θύελλας κυτοκινών” (cytokine storm). Οι ασθενείς είναι ήδη βαρέως πάσχοντες και οι βιοχημικές μεταβολές οδηγούν στη διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (πρόκειται για ένα φυσικό προστατευτικό “φράγμα” ανάμεσα στα αγγεία του εγκεφάλου και στον εγκεφαλικό ιστό). Η κατάρρευση του φραγμού αυτού, οδηγεί στην είσοδο του ιού και διαφόρων συστατικών του αίματος εντός του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εγκεφαλοπάθειας, ληθάργου, σπασμών, σύγχυσης ή κώματος.

 

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι αυτά του πρώτου σταδίου, τα οποία παρατηρούνται συχνά σε ηπίως νοσούντες.  Τα συμπτώματα του δευτέρου και τρίτου σταδίου αφορούν άτομα με βαρύτερη κλινική εικόνα, τα οποία χρήζουν νοσηλείας. Συνολικά, από τις μέχρι στιγμής μελέτες, φαίνεται ότι μεταξύ 36% και 55% των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από Covid-19, ανέπτυξαν καποιο νευρολογικό σύμπτωμα.

 

Share this
Send this to a friend